Cuvânt către cetitor
- versiunea 2.0 -

Experienţa mea cu studenţii la curs, laborator şi seminar tot mai arată că o "Carte de învăţătură" este necesară. Însă, experienţa mea cu versiunea iniţială m-a convins că o "Carte de învăţătură" nu este şi suficientă.

Studenţii de azi trăiesc într-o societate care consideră că "a poseda", este echivalent cu "a şti". Am văzut cartea pe hârtie, pe laptop-uri, pe tablete, pe telefoane mobile. Însă, cred că au existat maximum trei studenţi care au avut răgazul să îi înţeleagă subtitlul: "Carte de învăţătură". Este drept, cei trei au fost motivaţi suplimentar. Totuşi, trebuie să le mulţumesc pentru că mi-au dat ocazia să corectez nenumărate greşeli, să clarific unele noţiuni şi să adaug rezolvări la unele probleme mai dificile. În avantajul generaţiilor următoare.

Studenţii de azi încă mai aşteaptă să li se spună la primul curs: "Dragi studenţi, iată minimumul pe care îl aveţi de făcut pentru a trece examenul...". Însă am greşit cu aprecierea că acestă carte reprezintă "minimumul". Nu toţi studenţii care au promovat examenul au citit-o integral.

Mi s-a confirmat ceea ce bănuiam: pregătirea minimă pentru examen constă din găsirea rezolvărilor la subiectele din anul anterior. Atrag atenţia asupra exprimării utilizate intenţionat: nu am spus nici "rezolvarea subiectelor", nici "din anii anteriori".

Din acest motiv, consecvent intenţiei de a publica o "Carte de învăţătură", versiunea 2.0, aduce ca element de noutate existenţa unui "minimum" de probleme asociate fiecărei lecţii, plasate imediat după secţiunea teoretică. Ca şi în Internet, fiecare găseşte acum în carte ceea ce caută, pentru că fiecare lecţie are 4 secţiuni:

 

Braşov, aprilie 2015.


Cuvânt înainte


Versiunea originală, 2012

 

ELECTRONICĂ DIGITALĂ - Carte de învăţătură este un manual de studiu dedicat cu precădere studenţilor de la specializările:

Electronică aplicată,
Calculatoare,
Tehnologii şi sisteme de telecomunicaţii şi
Tehnologia informaţiei

 

Experienţa mea cu studenţii la curs, laborator şi seminar m-a convins de necesitatea acestei "Cărţi de învăţătură".

Studenţii de azi se pregătesc pentru o societate care consideră serviciul ca fiind "intervalul de timp între două weekend-uri", iar Internetul ca fiind "singurul mijloc de socializare".

Studenţii de azi sunt deja obişnuiţi să considere o disciplină "cool" dacă profesorul le spune la prima apariţie la curs: "Dragi studenţi, iată minimul pe care îl aveţi de făcut pentru a trece examenul..." .

Studenţii de azi au fost deja învăţaţi că "este bun ce le produce o surpriză, are ceva dulce, dar este şi o jucărie".
De aceea, calităţile apreciate la o carte sunt: "valoare mare, posibil de făcut rost gratis şi citită pe calculator".

"Cartea de învăţătură" se bazează pe experienţa mea de predare a cursului de ELECTRONICĂ DIGITALĂ la Universitatea TRANSILVANIA din Braşov.

 

Braşov, iulie 2012.