Dan NICULA

De la studenti adunate si inapoi la studenti date...
Teme la disciplina "Proiectarea circuitelor integrate"

Inapoi la meniul "De la studenti adunate si inapoi la studenti date..."

Filozofia vieții:

Jack Kilby inginer la Texas Instruments și Robert Noyce co-fondator Fairchild Semiconductor se confruntau cu aceeași problemă anume cum să facă mai mult din mai puțin.

Efectele nocive ale lipse repausului:

In 1958 Kilby era un tânăr absolvent care tocmai începuse să lucreze la Texas Instruments la Dallas dar fiind proaspăt angajat, în vara acelui an Kilby nu avea dreptul să își ia concediu.

Comoara din pod a bunicului:

De atunci au fost create miliarde de microchipuri și fiecare dintre noi are în casă o grămadă .

Poezia ingineriei:

Inventatorul acestei tehnici este Jack St. Clair Kilby (1923-2005), un adevărat "erou din întâmplare" al societăţii moderne. Născut la Jefferson City, în Missouri, SUA, Kilby a absolvit facultatea la University of Illinois, Urbana-Champaign. In 1958 Kilby era un tânăr absolvent care tocmai începuse să lucreze la Texas Instruments la Dallas; avea 25 de ani și era un tânăr plin de energie și de speranţe. Fiind proaspăt angajat, în vara acelui an Kilby nu avea dreptul să își ia concediu. Ghinion... care însă, cum vom vedea, s-a transformat într-un mare noroc, deoarece în timp ce colegii ceilalți se distrau în vacanță, el a inventat circuitul integrat, pentru care în anul 2000 a primit premiul Nobel pentru fizică.

Poezia ingineriei:

In iulie 1958, Kilby s-a hotărât să găsească un modul cu un număr mare de tranzistoare. S-a închis în laboratorul său, de unde a venit cu ideea de a fabrica toate componentele unui circuit din același material. Două luni mai târziu a descoperit primul circuit integrat.

Asumarea răspunderii faptelor:

Robert Noyce a fondat Intel, compania responsabilă de inventarea microprocesorului, în 1968.

Oboseala vieții:

Tranzistorul MOS este un dispozitiv simetric în raport cu poziția sursei și a drenei, unde drena se definește ca fiind acel capăt al canalului care are un potențial mai mare decât a celuilalt capăt, care devine astfel sursă.

Conform figurei de mai jos când Vsg=0 sursa și drena tranzistorului sunt separate de o regiune de tip p.

Dacă n-ar fi existat curentul electric, puteam monta tranzistoare la chiuvetă:

Tranzistorul MOS funcționează asemănător unui robinet, diferența fiind că tranzistorul lucrează în curent electric iar robinetul în intalați hidraulice.

Simplificare și abstractizare:

Dacă pe grilă se gaseste tensiune atunci tranzistorul poate fi asemănat cu o bucată de cablu neîntreruptă iar dacă pe grilă nu se găseste nici o tensiune atunci tranzistorul este echivalent unui cablu întrerupt.

Incrementa et decrementa tranzistorum:

In principiu un tranzistor MOS este nimic mai mult decât un comutator de tensiune controlat, dar și o rezistență controlată în tensiune fără de care electronica modernă nu ar fi existat.