Cuvânt către cetitor

Versiunea 2.0 a cărţii de învăţătură de electronică digitală, 2015, este foarte stabilă şi încă actuală. Viaţa însă m-a impins să mă adaptez pentru o evaluare online a studenţilor.

Prezenta "Carte de învăţătură" nu este pentru vremuri normale (aşa cum înţelegeam normalitatea până în 2020). Cartea include teste grilă pentru evaluarea online a cunoştinţelor, în condiţiile lipsei de interacţiune faţă în faţă dintre profesor şi student.

Nu sunt adeptul testelor grilă pentru evaluarea cunoştinţelor de inginerie. în practică, ingineria nu seamănă cu chestionarele de la şcoala de şoferi. îngineria presupune rezolvarea creativă a problemelor, nu selectarea unui răspuns dintr-un set de răspunsuri oferite. Studenţilor le recomand să continue să înveţe după versiunea 2.0, dar, suplimentar, să se auto-evalueze cu chestionarele din prezenta "Carte de învăţătură în regim de urgenţă".

Testele grilă au fost concepute pentru a fi rezolvate contra timp. Toate întrebările au un singur răspuns corect. Răspunsurile au fost create pentru a-l găsi pe cel corect rapid, însă nu neapărat pe un raţionament direct. Există întrebări la care răspunsul corect este evident dacă se exclud celelate opţiuni ca fiind greşite. De exemplu, dacă se cere reprezentarea unui număr negativ în complement faţă de 2, se poate spune fără calcul că primul bit este egal cu 1 (bitul de semn). Deci, toate variantele care prezintă 0 pe cel mai semnificativ bit sunt evident greşite.

Colegilor profesori care doresc să utilizeze chestionarele din prezenta carte pentru evaluarea online a studenţilor, le ofer versiunea online a băncii de întrebări exportată în format Moodle.

Sper ca noua normalitate de după 2020, să facă din prezenta carte un obiect inutil, utilizat exclusiv pentru a ne reaminti cu nostalgie de perioada petrecută în izolare. Nu cred că este suficientă "pregătirea în regim de urgenţă" pentru a continua avântul tehnologiei pe durata unei cariere de inginer.

Braşov, mai 2020.